Slider

Vihan Muna perustettiin vuonna 1978 punk- ja undergroundhengen innoittamana kevyeksi nopean toiminnan yhtyeeksi ja kehittyneemmäksi versioksi tyyppien aiemmista yhtyeistä Joukkohauta ja Iskutyöläiset. Perustajajäsenillä Olli Kauniskangas ja Hoss Siivonen oli 15 vuoden iästään huolimatta jo monta rautaa tulessa: pienlehti Puikko, virallinen lehdistö, äänilevykauppa, klassinen musiikki jne – nämä kaikki normaalien teinitouhujen, kuten koulunkäynti, lisäksi.

Yhtye oli tuolloin aktiivinen vuoden ajan. Lähtökohtina olivat vapaus ja toiminnan notkeus, säveltelyyn ei haaskattu aikaa koska kappaleet syntyivät kuin itsestään, sanat tulivat ilmasta tai kirjahyllystä, muusikkous ei kaivannut hiomista, koska nuoret herrat osasivat jo. Usein keikat olivat itse järjestettyjä muun sähellyksen lomassa. Tyypillistä ajalle on, että tallenteita ei juuri ole, tai ne ovat hävinneet, lukuunottamatta itsekirjoitettuja lehtijuttuja, yhtä Puikko-kasettinakin julkaistua keikkatallennetta ja yhtä autotalliäänitystä. Valokuviakin on vähänlaisesti.

Nuoruudelle ominaiseen tapaan vuodessa tapahtui niin paljon, että tekijöiden mielenkiinto suuntautui jo uusiin seikkailuihin. Alkoi monen vuosikymmenen matka monenlaisen, enimmäkseen vaihtoehtoisen musiikin parissa. Tuttuja nimiä musiikin ystävälle ovat esimerkiksi Tv:n Orjat, Liikkuvat Lapset, 500 kg lihaa, Shitheels, Nylon 66’ers, Sternosnake, Trouble Bound Gospel ja Uhrijuhla, joissa Kauniskangas, Siivonen ja nykyinen rumpali Pekka Eskelinen ovat vaikuttaneet aina viime vuosiin saakka. Vihan Muna teki muodossa tai toisessa keikat vuonna 1985, 1989 ja 2009, jolloin näki päivänvalon yhtyeen ensimmäinen virallisesti julkaistu kappale, autotalliäänitys vuodelta 1979 Stupidon Punk ja Yäk -boksissa.

2017 tuli kova seis! kun Turun populaarimusiikkihistoriikin, Toisen soinnun etsijät, julkaisun yhteyteen tarvittiin esiintyjää. Vihan Muna kokoontui tarkoituksena harjoitella vanhoja kappaleita tilaisuudessa esitettäväksi. Yhtye toimi hyvin, homma lähti käsistä ja pian olikin itse piru irti uusien kappaleiden muodossa.

Osoittautui, että Vihan Muna ei enää ollutkaan jotain nuoruudessa tapahtunutta, jota muistella, vaan oli kuoriutunut varteenotettava ärhäkkä räähkä joka tekee mitä huvittaa tai viitsii. Siispä täydellinen ilmaisukanava miehillemme – musiikin ja henkisyyden yleinen tilahan tuntuu toisinaan, jos mahdollista, jopa pysähtyneemmältä kuin vuonna 1978. Nykyinen Vihan Muna on jo toiminut pidempään kuin perustamisensa aikoihin, tekee ja julkaisee uutta hämmentävää musiikkia kuin olisi aina niin tehnyt – niin kuin oikeastaan onkin.

Vihan Muna tekee parhaillaan myös ehkä maailman ensimmäistä kansatieteellistä nukkepunkoopperaa Pyh’ Ägröi yhdessä turkulaisten nukketeatteritaiteilijoiden kanssa. Ensi-ilta loppuvuodesta 2020.

Jäsenet:
Pekka Eskelinen, rummut
Olli Kauniskangas, basso ja laulu
Harri-Tapio Siivonen, kitara

Entiset:
Mieto Kaljanen, tamburiini
Juha Laukkanen, rummut
Markku Ilmanen, rummut
Jani Lankinen, rummut
Mikko Jakonen, kosketinsoittimet

Julkaisut:
Free Jazz! (ilmestynee joskus, äänitetty on jo)
Kokoomus (keväällä 2019 ilmestyvällä Pölyä-kokoelmalla, autotalliäänitys 1978)
Pässiguru (video, 2019)
Tolkuton (EP, vinyyli ja digi, uutta materiaalia, ilmesyy 22.3.2019)
Itken onnetonta aikaa (video, 2018)
Game Over (video, 2018)
Palat ’78 (EP, vanhoja biisejä uusina versioina, 2018)
Elävänä Kårenilla ’78 (C-kasetti 2017, live-äänitys vuodelta 1978)
Teräsmies (Punk ja Yäk-kokoelmalla 2009, autotalliäänitys 1978)

Yhteydet:
Hoss Siivonen, hoss@stupido.fi, 040 767 1061

Tolkuton -ep

Ilmestyy 22.3.2019 Stupido Recordsin (STUPIDO 261) kautta. Vinyyli (7") ja digi. Äänitys ja miksaus Jani Lankinen 2018. Pässigurusta video hieman aikaisemmin.

Biisit:

  • Tolkuton (Siivonen)
  • Pässiguru (Kauniskangas)
  • Pysyvä ei mieltä keksi (Kauniskangas)
  • Vihapappi (Siivonen)

Kauniskangas (basso, laulu), Siivonen (kitarat), Mikko Jakonen (kosketinsoittimet), Jani Lankinen (rummut).

Vanhaa kamaa

Itken onnetonta aikaa

“Palat ’78" EP:ltä. Säv Kauniskangas – Siivonen, san Markku Into, sov Jakonen – Kauniskangas – Lankinen -Siivonen. Video Jyrjö-Ahteenia.

Elävänä Kårenillla '78

Game Over

Kaikkien aikojen ensimmäinen Vihan Muna-video. Game Over (säv & san Olli Kauniskangas & Hoss Siivonen, sov Jani Lankinen, Mikko Jakonen, Olli Kauniskangas, Hoss Siivonen). Video Jyrjö-Ahteena.

Palat '78

Tulevaa kamaa: Free Jazz!

Tästä vielä sen tarkempaa tietoa. Äänitetty on ja miksataan parhaillaan. Äänitys Jussi Vuola/VR ja miksaus Måns-Sune Berg. Tuotanto lähinnä omaa. Ilmestynee joskus, tai sitten säästetään biisit pitkäsoitolle. Mene ja tiedä.

Biisit:

  • Mies – elämä ja teot (Kauniskangas)
  • LP-levy (Kauniskangas/
  • Peruuttaja (Vihan Muna/Kinnunen)
  • Aito avioliitto (Siivonen)
  • Se loitsu jonka avulla muututaan ihmissudeksi (Vihan Muna/Laine)

Kauniskangas (basso, laulu), Siivonen (kitarat), Eskelinen (rummut) + Tapani Kinnunen + Camerata Polvere.

Ao. kappaleet ovat melko raakamiksauksia eikä siis tarkoitettu minkäänlaiseen julkiseen jakeluun.

Mies – elämä ja teot

LP-Levy